Γιατί αυτοκτόνησε το παιδί - θαύμα του διαδικτύου

Γιατί αυτοκτόνησε το παιδί - θαύμα του διαδικτύου

Ηταν μόλις 26 ετών. Κι όμως, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μεταξύ των «πληροφορικάριων» και των ακτιβιστών του Διαδικτύου, εθεωρείτο ήδη «θρύλος», «γκουρού» και «ήρωας».
Ο λόγος για τον 26χρονο Αμερικανό Ααρον Σουάρτς...
καταξιωμένο προγραμματιστή και παθιασμένο ακτιβιστή υπέρ της ελευθερίας διακίνησης των πληροφοριών στο Internet, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Σουάρτς απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας μια ζώνη, χωρίς να αφήσει πίσω του κάποιο σημείωμα με το οποίο να εξηγεί τι ακριβώς τον οδήγησε στην αυτοχειρία. Ταξιδεύοντας ταχύτατα μέσω του Διαδικτύου, η είδηση της αυτοκτονίας του 26χρονου είχε μέσα σε λίγα λεπτά φτάσει σε ολόκληρο τον δικτυωμένο κόσμο ξεσηκώνοντας κύμα οργισμένων αντιδράσεων κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, blogs κ.ά.) αλλά και στον διεθνή Τύπο.
Αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια πίσω από την αυτοκτονία, πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την αμερικανική Δικαιοσύνη (συγκεκριμένα, την εισαγγελία της Μασαχουσέτης) για... ηθική αυτουργία.
 Σωστός καταπέλτης για τις Αρχές η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας του αυτόχειρα καταγγέλλει απερίφραστα πως «ο θάνατος του Ααρον δεν είναι απλώς μια προσωπική τραγωδία αλλά προϊόν ενός εγκληματικού συστήματος δικαιοσύνης πλούσιου σε εκφοβισμούς και σε εισαγγελικές υπερβάσεις».
Ολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, όταν ο Σουάρτς μπήκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) της οποίας ήταν συνδρομητής και «κατέβασε» μερικά εκατομμύρια έγγραφα (εν προκειμένω ακαδημαϊκές εργασίες προσβάσιμες μόνο σε συνδρομητές) με στόχο να τα διαμοιράσει ελεύθερα και δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Ο Ααρον είχε τότε ενεργήσει με βάση την κεντρική του πεποίθηση πως «όλες οι ωφέλιμες για μια κοινωνία πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κοινό». Επιπλέον, αναφορικά με το ακαδημαϊκό έργο, ο 26χρονος θεωρούσε πως αυτό συγκεκριμένα στις ΗΠΑ «πωλείται» σε τιμές απαγορευτικές για τον πολύ κόσμο, πράγμα ανεπίτρεπτο, και πως από την εν λόγω βιομηχανία επωφελούνται οικονομικά κυρίως οι εκδότες, σε βάρος των συγγραφέων/ερευνητών, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνουν ψίχουλα.

Επέστρεψε τα αρχεία
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, ο Σουάρτς αποπειράθηκε να «απαλλοτριώσει» μεγάλο μέρος της βάσης δεδομένων του MIT. Ωστόσο, πάνω στην προσπάθειά του, εντοπίστηκε από τις Αρχές και συνελήφθη, προτού προλάβει να διαρρεύσει τα αρχεία που είχε στην κατοχή του. Εν συνεχεία, όντας κρατούμενος πλέον στα χέρια των Αρχών, αυτός παρουσιάστηκε συνεργάσιμος και επέστρεψε όλα τα «κλεμμένα», με την υπόσχεση μάλιστα να μην τα χρησιμοποιήσει.
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως από την εν λόγω υπόθεση επί της ουσίας «δεν υπήρξαν θύματα ούτε οικονομικές απώλειες», η εισαγγελία της Βοστόνης έσπευσε να φορτώσει στον 26χρονο 13 κακουργήματα, με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 35 ετών και με χρηματικό πρόστιμο ύψους έως 1 εκατ. δολ.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Ξεχώρισε από 14 ετών
Παιδί-θαύμα, ο Ααρον Σουάρτς άρχισε να ξεχωρίζει σε ηλικία μόλις 14 ετών ως ένας από τους προγραμματιστές πίσω από το δημοφιλές λογισμικό RSS (ο λόγος για μια μέθοδο αυτόματης ενημέρωσης υπό μορφή «ροών»). Εν συνεχεία, ανήλικος ακόμη, προχώρησε στη δημιουργία ενός ιστοχώρου ονόματι Infogami, ο οποίος έμελλε να συγχωνευθεί με την παγκοσμίως δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Reddit. Από εκεί και πέρα, ο Σουάρτς μεταμορφώθηκε σε ακτιβιστή υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και της ελευθερίας της έκφρασης. Ιδρυσε την ομάδα Demand Progress, η οποία μάχεται ενάντια στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, και ενεπλάκη σε πρότζεκτ ανάλογου χαρακτήρα (Creative Commons κ.ά.).

Guardian:
Αντί για τα πλούτη, επέλεξε την ανιδιοτελή δράση
Η παγκόσμια ιντερνετική κοινότητα θρηνεί τον άδικο και πρόωρο χαμό ενός από τους λίγους, αλλά μαχητικούς «Ρομπέν των ψηφιακών δασών». Κι αυτό διότι ο 26χρονος Ααρον Σουάρτς ουδέποτε έβαλε τα υλικά αγαθά πάνω από τις ηθικές του αξίες. Ως παιδί-θαύμα του Διαδικτύου που ήταν, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του (το 2006 είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός πουλώντας ένα δικό του προϊόν, εν προκειμένω την ιντερνετική υπηρεσία Reddit, στον μιντιακό κολοσσό Conde Nast), «θα μπορούσε κάλλιστα να είχε επιλέξει μια ζωή μέσα στα πλούτη και στις ανέσεις». «Αντιθέτως, αυτός επέλεξε να αγωνιστεί ανιδιοτελώς και με κίνδυνο για τον ίδιο, υπέρ ευγενών σκοπών», σημειώνει η εφημερίδα «Guardian», για την οποία ο Ααρον Σουάρτς είναι ένας «ήρωας» που έδωσε τη δική του, διόλου ευκαταφρόνητη μάχη για την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών.

ΕΙΠΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ
Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι (Eφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού World Wide Web)
Ο Ααρον νεκρός... χάσαμε έναν σοφό... μείναμε ένας λιγότερος... χάσαμε ένα παιδί. Ας θρηνήσουμε.
Κόρι Ντόκτοροου (Συνιδρυτής του ιστοχώρου BoingBoing)
Ο Ααρον ήταν προικισμένος με έναν ασυναγώνιστο συνδυασμό πολιτικής διορατικότητας, τεχνικής επιδεξιότητας και γνώσης για τους ανθρώπους και τα ζητήματα. Θα μπορούσε να είχε φέρει επανάσταση στην αμερικανική (αλλά και στη διεθνή) πολιτική. Η κληρονομιά του ίσως καταφέρει όσα ο ίδιος δεν πρόλαβε.
Λόρενς Λέσιγκ (Καθηγητής Δικαίου στο Χάρβαρντ)
Εδώ είναι που χρειαζόμαστε μια καλύτερη αίσθηση της δικαιοσύνης αλλά και της αισχύνης. Γιατί αυτό που είναι αισχρό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο παραλογισμός στη συμπεριφορά του εισαγγελέα. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τις πράξεις του Ααρον με τρόπο ακραίο και παράλογο.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Bookmark the permalink .